Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας

Διανοητική Ιδιοκτησία

Διανοητική Ιδιοκτησία

Με τον όρο Διανοητική Ιδιοκτησία (copyright) εννοούνται τα νομικά δικαιώματα που προστατεύουν τη δημιουργικότητα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων. Αναφέρεται σε κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών (όπως τα σχέδια, έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, φωτογραφίες και εικονογραφήσεις), οι βάσεις δεδομένων και τα λογισμικά.

 

Η προστασία και η διάρκεια των άνω εξαρτάται από το είδος του δικαιώματος:

  1. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (Δ.Ε.): Απαιτείται αίτηση για χορήγηση Δ.Ε. στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Το Δ.Ε. χορηγείται για επινοήματα νέα που εμπεριέχουν εφευρετική δραστηριότητα και είναι επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής. Η εφεύρεση μπορεί να αναφέρεται σε προϊόν, μέθοδο και βιομηχανική εφαρμογή.

  2. Διπλώματα Τροποποίησης (Δ.Τ.): Το Δ.Τ. είναι τίτλος προστασίας που χορηγείται για μια εφεύρεση που αποτελεί τροποποίηση μιας άλλης εφεύρεσης, η οποία ήδη προστατεύεται με Δ.Ε. Το Δ.Τ. μπορεί να μετατραπεί σε Δ.Ε. μετά από αίτηση του δικαιούχου του.

  3. Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.): Το Π.Υ.Χ. είναι τίτλος προστασίας, ο οποίος χορηγείται για τρισδιάστατα αντικείμενα με καθορισμένο σχήμα και μορφή, που προτεί-νονται ως νέα, βιομηχανικά εφαρμόσιμα και με δυνατότητα να δώσουν λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα.

  4. Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (copyright): Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι άυλα δικαιώματα που αποκτώνται αυτοδίκαια για κάθε είδος πρωτοτύπου έργου που δημιουργείται και περιλαμβάνουν, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου και το δικαίωμα της προστασίας του δεσμού του Δημιουργού του έργου με το παραγόμενο έργο του.

 

Κατηγορίες εφευρέσεων

Η Υπηρεσιακή Εφεύρεση, η οποία είναι το προϊόν συμβατικής σχέσης εργαζομένου με εργοδότη για την ανάπτυξη εφευρετικής δράσης. Τα δικαιώματα της εφεύρεσης ανήκουν εξολοκλήρου στον εργοδότη.

  1. Η Εξαρτημένη Εφεύρεση, η οποία είναι η εφεύρεση που πραγματοποιείται από τον δημιουργό με την χρήση υλικών, μέσων ή πληροφοριών της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Η εξαρτημένη εφεύρεση ανήκει κατά 40% στον εργοδότη και κατά 60% στον δημιουργό.

  2. Η Ελεύθερη Εφεύρεση, η οποία είναι εφεύρεση που δεν εμπίπτει στα 1 ή 2 πιο πάνω και η οποία πραγματοποιείται από ιδιώτη ανεξάρτητο εφευρέτη και ανήκει εξ ολοκλήρου σε αυτόν.

Οι εφευρέσεις του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), μελών του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) υπάγονται στις εξαρτημένες εφευρέσεις. Ως εκ τούτου κάθε εφεύρεση, που αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας υλικοτεχνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εμπίπτει στην κατηγορία των εξαρτημένων εφευρέσεων.

Μια εφεύρεση μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά με τους κάτωθι τρόπους: 

  1. «Σύμβαση μεταφοράς τεχνολογίας»: Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας μεταβιβάζονται και γίνονται ιδιοκτησία του τεχνοβλαστού και ως εκ τούτου αποτελούν κεφάλαιό του.

  2. «Σύμβαση άδειας χρήσης»: Στην συγκεκριμένη περίπτωση χορηγείται άδεια εκμετάλλευσης (ή χρήσης) στον τεχνοβλαστό αλλά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει να διατηρεί την πλήρη κυριότητα των δικαιωμάτων του και το επακόλουθο δικαίωμα εκμετάλλευσης τους στο μέλλον

Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας - Δεκάλογος του Ερευνητή

Για την αποτροπή πιθανών λαθών / ολισθημάτων που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, οι συνεργάτες από το Δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας “ΜΕΤΕΧ” ετοίμασαν ένα αρχείο με οδηγίες και πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.